Karmaşık Sayılardan Fraktallara Uzanan Yol

25.12.2012 1487

 

 

 

PROJE ÖZETİ

 

 

11. sınıf matematik dersinde gördüğümüz karmaşık sayılar ünitesinde her karmaşık sayının kuvvetini ve kökünü alabileceğimizi ve bunların karmaşık düzlemde gösterilebileceğini öğrendik. Daha sonra aklımıza şöyle bir soru geldi:

"Acaba karmaşık sayıların kuvvetlerini art arda alır ve bunları karmaşık düzlemde gösterirsek, düzenli bir şekil elde edebilir miyiz? Bu şekil neye benzer?"

 

Projenin Amacı: 11. sınıf matematik müfredatında bulunan " Karmaşık Sayılar"ın kuvvetlerini bularak, bu kuvvetlerin karmaşık düzlemdeki görüntülerinin özel bir yapı oluşturup oluşturmadığının incelenmesi.

 

Yöntem: Seçtiğimiz herhangi bir karmaşık sayının kuvvetlerini, Geogebra programı yardımıyla karmaşık düzleme yerleştirdik. Kuvvetlerin belirttiği noktaları doğru parçaları ile birleştirdik.

 

Gözlem: Bu deney sonunda fraktallar elde ettik. Farklı karmaşık sayıların kuvvetleri için farklı fraktallar oluştuğunu gözlemledik.

 

Sonuçlar: Karmaşık sayılar ile fraktallar arasında bir ilişki bulundu.

 

1) Modülün 1'den büyük olduğu durumlarda içten dışa doğru büyüyen bir fraktal oluşmuştur.

2) Modülün 1'den küçük olduğu durumlarda dıştan içe doğru küçülen bir fraktal oluşmuştur.

3) Modülün 1 olduğu durumlarda büyüyen veya küçülen bir fraktal oluşmamıştır. Oluşan tüm noktalar birim çember üzerinde ortaya çıkmıştır. Modülün 1, esas argümentin tamsayı olduğu durumlarda oluşan şekil bir düzgün çokgendir.

4) Bu çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz karmaşık sayıların kuvvetlerinin görüntülerinin doğru parçaları ile birleştirilmiş hali bir fraktal oluşturmuştur. İleride yapılan çalışmalarda bu fraktalların boyutları hesaplanabilir ve karmaşık sayılarla boyutları arasında bir ilişki bulunabilir.

 

 

 

 

Öğrenciler          Danışman Öğretmen

Hüseyin Can GÖKÇE    

Efe Burak DOYURUM

 Aydın Karacasu Anadolu Lisesi

 11/A Sınıfı Öğrencileri

                     

 

 Fatih KARA

Aydın Karacasu Anadolu Lisesi

Matematik Öğretmeni

 

 proje  proje proje
     
proje proje proje
proje proje proje
 proje  proje proje
proje proje proje
proje proje proje